Svētku programmā – daži stāsti no Ziemassvētku atmiņu, pasaku, tradīciju un recepšu grāmatas, ko ar savām pārdomām un atziņām par šo svētku svinēšanu papildina dzejniece Inese Zandere, ģitārists Kaspars Zemītis, aktrises Anta Krūmiņa un Ilze Vazdika, komponists Pēteris Vasks un šīgada Lielā Kristapa balvas ieguvējs par mūža ieguldījumu - kino un teātra režisors Varis Brasla.

Taču šis ir īstais brīdis, lai svētku receptēs dalītos arī Ziemassvētku vakara pārraižu veidotāji Ilga Auguste un Raitis Zapackis. Lūk, viņu Ziemassvētku sapņu maltītes!

Sautēta vēršaste (gatavo Ilga)

Hot-pot vai arī Hotchpotch – tā šo sautējumu sauc Lielbritānijā. Francūži saka – Hochepo. Šo ēdienu gatavoja jau viduslaikos. Vēlāk izveidoja daudzas dažādas receptes, ko katra ģimene stingri sargājusi. Neviena neizpauda citiem, kādas garšvielas liktas pie sava hošpo. Vēl tagad šis ir viens no galvenajiem Ziemassvētku laika ēdieniem.

Nepieciešams:

1 vēršaste (apm. 1 kg), sagriezta vienāda lieluma gabalos
50 g kausēta sviesta
sāls
baltie pipari
2 sīpoli
2 burkāni
300 g galviņkāpostu
1 vidēja ķiploka daiviņa
1 glāze konjaka (2 cl)
Pa ¼ l baltvīna un ūdens
100 g caurauguša žāvēta šķiņķa
500 g sīpoliņu vai šalošu
1 saišķis pētersīļu.

Vēršastes gabalus noskalo un nosusina. Pannā uzkarsē 30 g sviesta un tajā apcep gaļas gabalus, pieliek sāli un piparus. Nomizo sīpolus un sagriež kubiņos. Notīra burkānus, nomazgā un sīki sagriež. Galviņkāpostus sagriež apm.4 cm lielos gabaliņos. Notīra ķiploka daiviņu un saspiež.

Visu to pievieno gaļai un uzlej konjaku, pēc tam vīnu un ūdeni. Zem vāka sautē 120 min. Šķiņķi sagriež sīkos kubiņos un apcep atlikušajā sviestā. Nomizo sīpolus un apcep zeltainus, pieliek sautējumam. Vēl turpina sautēt zem vāka 60 min. Pēc tam gaļu noņem no kauliem un liek sautējumā. Pasniedzot galdā, pārkaisa ar pētersīļiem.

Kā piedevu iesaka kraukšķīgas baltmaizes šķēles.

Panna cotta ar griķiem (gatavo Raitis)

Nepieciešams:

1 vaniļas pāksts (1 paciņa vanilīncukura)
300 ml saldā krējuma
50 g cukura
2 tējkarotes želatīna
30 g griķu
mazliet sviesta formiņu ieziešanai
(Kā formas var izmantot neaugstas platmasas glāzes.)

Mērcei:

250 g svaigas zemenes vai avenes (var izmantot saldētas)
2 ēdamkarotes cukura
(Sastāvdaļu daudzumu var variēt, vadoties pēc garšas vēlmēm.)

Pagatavošana: 

Vaniļas pāksti gareniski pārgriež un izņem sēklas. Lej katliņā saldo krējumu, pievieno vaniļas sēklas, pāksti un cukuru. Uz lēnas uguns vāra 10 minūtes. Noņem no uguns. Želatīnu uzbriedina aukstā ūdenī, tad uzkarsē (var izmantot mikroviļņu krāsni) līdz želatīns izšķīdis, arī griķus novāra bez sāls un visupievieno saldajam krējumam.

Vēl šķidro panna cotta lej trauciņos un liek ledusskapī sastingt.

Zemenes vai avenes sablendē ar cukuru un pasniedz kopā ar desertu.