Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio 4. maijā piedāvās svētku saturu

Atzīmējot Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 33. gadadienu, Latvijas Radio aicina sekot līdzi svētku programmai 4. maijā.

Latvijas Radio 1, kā ierasts valsts svētkos, tiešraidē plkst. 9.00 atskaņos ekumenisko svētku dievkalpojumu. Šogad tas tiks raidīts no Alūksnes Evaņģēliski luteriskās baznīcas. Bet plkst. 12.00 ikviens varēs sekot līdzi Saeimas svinīgajai sēdei par godu Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 33. gadadienai. Raidījumā „Kā labāk dzīvot” tiks apspriests tas, cik daudz mēs zinām par demokrātiju un vai spējam to ieviest un uzturēt, savukārt raidījumā „Krustpunktā” tiks diskutēts ar jauniešiem par valsti, piederību un patriotismu. Bet raidījums „Ģimenes studija” dosies uz atvērto saimniecību „Zadiņi” Smiltenes novada Launkalnes pagastā, kur saimnieko trīs ģimenes.

Savukārt, Latvijas Radio „Radioteātris” Latvijas Radio 1 klausītājiem sagatavojis īpašu pirmatskaņojumu – rakstnieka Andra Kolberga nerealizētās pilnmetrāžas filmas scenārija iestudējumu „Eņģeļu purvs”, kas trīs daļās izskanēs 4., 5. un 6. maijā plkst. 22.05.

„Kara laikā mums būtu jārunā par tēmām un jāatgādina sev tik vitāli svarīgās vēstures lapaspuses, kas nereti tiek traktētas un interpretētas. Šis nerealizētais Andra Kolberga kino scenārijs ir cieņpilna vēstures stunda mums visiem, lai vēl vairāk stiprinātu savu mugurkaulu un pašapziņu,” norāda iestudējuma režisors Intars Rešetins. Kopumā iestudējumā „Eņģeļu purvs” piedalās vairāk nekā 20 aktieri no dažādiem Latvijas teātriem. Iestudējuma „Eņģeļu purvs” skaņu režisore ir Kristīne Zolotorenko, bet dramatizējuma autors – Dzintars Tilaks.

Latvijas Radio 2 valsts svētkos ir sagatavojis īpašu patriotisko dziesmu programmu. Šajā dienā saviļņojošās emocijās un atmiņās kavēsies tie deputāti, kuri 1990. gadā balsoja par Latvijas neatkarību. Ēterā skanēs arī viņu izvēlētās īpašās dziesmas. Plkst. 19.00 raidījumā “Nākotnes pietura” viesosies Latvijas Valsts prezidents Egils Levits, kurš ir arī viens no neatkarības deklarācijas autoriem un Satversmes preambulas autors. Savukārt 4. maijā plkst. 20.00 ēterā izskanēs grupas „Prāta Vētra” koncerta “Gads bez kalendāra” ieraksts no Mežaparka Lielās estrādes.

Latvijas Radio 3 – Klasika ēterā 4. maijā īsi pēc plkst. 11.00 skanēs koncerts „Triju Zvaigžņu ordenis 2023”, kurā tiks sveikti apbalvotie kultūras nozares pārstāvji. Visas dienas garumā LR3 skanēs izcila latviešu mūzika – plkst. 12.00 dažādi solisti, Valsts akadēmiskais koris „Latvija”, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Māra Sirmā vadībā izpildīs J. Lūsēna, I. Kalniņa, Z. Liepiņa, R. Tigula, R. Paula un citu komponistu mūziku. Īsi pēc plkst. 17.00 izskanēs grupas „Raxtu Raxti” mūzikas albums „Vidū Saule”, bet īsi pēc plkst. 19.00 latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertu izlase un ērģelnieces Ivetas Apkalnas ieraksti ar J. Karlsona, L. Leimanes, P. Plakida, Ē. Ešenvalda, M. Einfeldes un A. Perta mūziku. Savukārt plkst. 20.20 LR3 ēterā gaidāms komponista un ģitārista Matīsa Čudara koncerts.

Latvijas Radio 4 – Doma laukums raidījuma „Doma laukums” rīta viesis īsi pēc plkst. 8.40 būs Dace Ķezbere, Atmodas laika prominenta politiķa Ivara Ķezbera dzīvesbiedre. Savukārt vakara informatīvajā raidījumā „Izklāstā” no plkst. 17.00 līdz 18.00 LR4 ielūkosies svētku dienas notikumos un uzrunās arī Valsts augstākā apbalvojuma saņēmējus un līdzcilvēkus, kas šogad nesuši Latvijas vārdu pasaulē.

Plkst. 21.00 LR4 atskaņos populārās dziedātājas Laimas Vaikules interviju, ko populārā māksliniece sniedza LR1 raidījumam „Laikmeta krustpunktā”. Tam sekos divi Latvijas mūziķu koncerti – plkst. 22.00 ēterā Maestro Raimonds Pauls ar Latvijas Radio bigbendu, bet plkst. 23.00 svētku programmu noslēgs „Prāta Vētras” koncerta ieraksts. Tāpat visas dienas garumā LR4 viļņos skanēs tikai Latvijas komponistu mūzika.

Savukārt, Latvijas Radio 5 – Pieci.lv visas dienas garumā atskaņos tikai mūziku latviešu valodā.

 

Par Latvijas Radio

Latvijas Radio ir lielākais programmu producents Latvijā. Radio veido piecas programmas: Latvijas Radio 1 (trešais klausītākais kanāls Latvijā), Latvijas Radio 2 (visklausītākā radio stacija Latvijā), Latvijas Radio 3 – Klasika (vienīgais klasiskās mūzikas kanāls Latvijā), Latvijas Radio 4 – Doma laukums (kanāls mazākumtautību valodās), jauniešu multimediālā platforma Latvijas Radio 5 – Pieci.lv. Tāpat Latvijas Radio retranslē Latvijas Radio 6 – NABA. Latvijas Radio saturs pēc pieprasījuma pieejams arī podkāstu straumēšanas vietnēs un Latvijas Radio mobilajā lietotnē. Latvijas Radio kanāli joprojām ir tirgus līderis un nedēļā sasniedz vairāk nekā 730 tūkstošus klausītāju jeb aptuveni 48% iedzīvotāju vecumā no 16 līdz 74 gadiem, liecina jaunākie Kantar auditorijas pētījuma dati par 2022. gada rudens un 2023. gada ziemas periodu.

 

 

Papildu informācija:


Liene Pālēna

Latvijas Radio

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: +371 26104145

E-pasts: liene.palena@latvijasradio.lv