Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Vairāki simti dziedātāju jau septīto gadu pēc kārtas Saulgriežos skandēs Gadsimta garāko līgodziesmu

 

 

21. jūnijā, vasaras saulgriežos, vairāki simti dziedātāju Latvijā un visā pasaulē skandēs „Gadsimta garāko līgodziesmu”, ko jau septīto gadu organizē Latvijas Radio 2. Līgodziesma no saules lēkta plkst. 4.29 līdz saules rietam plkst. 22.22 ar radio ētera starpniecību vīsies cauri visai Latvijai. Sekojot saules ceļam, līgošanā secīgi iesaistīsies kori un folkloras kopas no dažādiem Latvijas reģioniem un citām valstīm.

 

No 6. līdz 20. jūnijam līgošanas procesu ievada raidījumu cikls „Ielīgošana”, kā laikā notiek sazināšanās ar „Gadsimta garākās līgodziesmas” dalībniekiem, kā arī izklāstīti latviskie līgošanas rituāli un tradīcijas. Raidījumi Latvijas Radio 2 ēterā skan katru darba dienu  plkst.17.10.

 

Līgo dziesma no saules lēkta līdz pat saules rietam ar LR2 ētera starpniecību vīsies cauri visai Latvijai, kopīgā dziedāšanā pulcējot Rīgas, Ropažu, Siguldas, Līgatnes, Matīšu, Jērcēnu, Barkavas, Ciblas, Rēzeknes, Daugavpils, Aizkraukles, Iecavas, Tērvetes, Brocēnu, Liepājas, Pāvilostas, Alsungas, Ventspils, Rojas, Jaunpils un Jaunmārupes korus un folkloras ansambļus, kā arī muzicējošos latviešus Luksemburgā un Dānijā.

Par katru kolektīvu plašāka informācija būs aplūkojama arī Latvijas Radio 2 mājaslapā, kur pieejama īpaša karte ar līgodziesmas skanēšanas vietām un dziedātājiem.

 

„„Gadsimta garākā līgodziesma” ir kļuvusi par neatņemamu Latvijas Radio 2 tradīciju, ko katru gadu gaida folkloras kopu un koru dalībnieki visā Latvijā. Mums ir liels prieks, ka šogad mums piepulcējušies arī jauni dalībnieki, tai skaitā, Dānijas latviešu koris „Rietumvējš”. Tas vēlreiz apliecina to, ka Līgo tradīcijas ir svarīgas arī tiem latviešiem, kas dzīvo ārpus Latvijas,” stāsta Latvijas Radio 2 galvenā redaktore Baiba Palkavniece.

 

21. jūnijā „Gadsimta garākās līgodziesmas” norise sāksies saullēktā plkst.4.29, kad rīta agrumā LR2 tiešraidē uzlecošo sauli sveiks dziesminieks Kārlis Kazāks un koklētāja Laima Jansone. Turpinājumā līgodziesma vīsies cauri visai Latvijai un paviesosies pie Eiropas latviešiem, ik pusstundu vai stundu uzkavēdamās katrā nākamajā vietā un 5-7 minūtes skanot tiešraidē Latvijas Radio 2 ēterā.

 
Vēlā vakara stundā „Gadsimta garākā līgodziesma” atgriezīsies pašā Rīgas sirdī, kur Latvijas Radio 1. studijā gada garākās dienas saulrietu ar skanīgu koncertu no plkst. 22.00 līdz plkst. 22.22 LR2 tiešraidē sagaidīs jauktais koris „Pa Saulei”.


Dienas gaitai varēs sekot līdzi Latvijas Radio 2 ēterā, mājaslapā un sociālajos tīklos, sabiedrisko mediju portālā LSM.lv, kā arī Latvijas Radio mobilajā lietotnē.

 

Gadsimta garākās līgodziesmas norise 21.jūnijā

 

4.29 tiešraide no LR2 studijas – Kārlis Kazāks un Laima Jansone

5.30 Ropaži – folkloras kopa „Oglīte”

6.30 Sigulda – jauktais koris „Spārni”

7.15 Līgatne – jauktais koris „Līgatne”

8.15 Matīši – folkloras kopa „Pūrs”

9.15 Strenči – Jērcēnu folkloras kopa „Mežābele”

10.15 Madona – Barkavas folkloras kopa „Madava”

10.45 Cibla – folkloras kopa „Ilža”

11.15  Rēzekne – vīru koris „Graid”, jauktais koris „Sonitum”, grupa „Rūna”

11.45 Daugavpils – folkloras kopa „Svātra”

12.15 Aizkraukle – jauktais koris „Aizkraukle”

13.15 Iecava – bērnu un jauniešu folkloras kopa „Tarkšķi”

14.45 Tērvetes nov. – jauktais koris „Tērvete”

15.15 Brocēni – sieviešu koris „Laiksne”

16.15 Liepāja – bērnu un jauniešu folkloras kopa „Ķocis”

17.15 Pāvilosta – sieviešu koris „Sīga”

17.45 Alsunga – etnogrāfiskais ansamblis „Suitu sievas”

18.15 Ventspils – jauktais koris „Kaiva”

18.45 Roja – siev. koris „Kalva”

19.15 Jaunpils jauktais koris

20.15 Eiropa, Luksemburgas postfolka grupa „Rudzurika”

21.15 Dānijas latviešu koris „Rietumvējš”

21.45 Jaunmārupes jauniešu koris „Universum”

22.00-22.22 Rīga – Latvijas Radio 1. studija – jauktais koris „Pa Saulei”

 

Par Latvijas Radio 2

 

Latvijas Radio 2 ir klausītākā radio stacija Latvijā, atskaņojot dziesmas dzimtajā valodā un veidojot praktisku, izklaidējošu, dzīves kvalitāti veicinošu saturu un piederību latviskajai kultūras telpai. Kantar TNS 2021. gada rudens un 2022. gada ziemas dati liecina, ka Latvijas Radio 2 ir tirgus līderis klausīšanās laika daļā (18% no visu Latvijas raidstaciju klausīšanās laika), nedēļā sasniedzot 449 tūkstošus klausītāju.

 

 

Papildu informācijai:

Liene Pālēna

Latvijas Radio

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: +371 26104145

E-pasts: liene.palena@latvijasradio.lv