Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio projektā „Zeme, kur dzer” vērsīs uzmanību alkoholisma izplatībai Latvijā

Latvijas Radio sāk pētnieciskās žurnālistikas projektu „Zeme, kur dzer”, kas vēstīs par satraucoši augsto alkoholisma izplatību Latvijā. Projektu jau šodien ievadīs raidījums „Atvērtie faili”, un turpmāk temats tiks iztirzāts Ziņu dienesta veidotā sižetu sērijā un citos Latvijas Radio raidījumos.

 

Kā norāda projekta veidotāji, Latvijā ir augstākais alkohola patēriņš uz vienu iedzīvotāju Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas jeb OECD valstīs. Turklāt Latvija ir viena no retajām valstīm, kurā kopš 2009. gada alkohola patēriņš audzis. Desmit gadu laikā Latvija no topa vidus nokļuvusi tā augšgalā. Pētījumi rāda, ka aug arī alkohola lietošanas biežums un tā pieejamība jauniešu vidū.

 „Aiz šīs statistikas slēpjas daudzu ģimeņu posts, salauzta dzīve, arī bērni, kuri aug un ir auguši alkoholiķu ģimenēs. Iemesli alkoholisma izplatībai ir daudzšķautnaini. Ar šo pētnieciskās žurnālistikas projektu mēs gribam vērst lēmuma pieņēmēju uzmanību, ka alkohola pieejamības regulējumā nepieciešamas izmaiņas, un arī mudināt cilvēkus apzināties, ka ceļš līdz alkohola atkarībai nav garš. Tradīcija „bēdas slīcināt pudelē” nav piemērots veids, kā tikt galā ar emocionālu spriedzi, nedrošību, depresiju vai citām problēmām. Šādos gadījumos jāmeklē speciālistu palīdzība,” norāda Latvijas Radio Pētnieciskās žurnālistikas daļas vadītāja Anita Brauna.

 

Raidījums „Atvērtie faili” 27. Janvāra epizodē pēta alkohola izplatības iemeslus un sekas. Žurnālisti Baiba Runce un Kristaps Feldmanis uzklausa alkoholiķu bērnu pieredzes stāstus, kas parāda alkoholisma graujošo ietekmi uz ģimeņu dzīvi, kā arī ekspertu skaidrojumus, kādēļ, viņuprāt, Latvijā šī problēma ir tik izplatīta.

 

Savukārt Latvijas Radio Ziņu dienests šo tematu turpinās vētīt sižetu sērijā, analizējot valsts politiku alkohola nozarē, nelegālā alkohola apriti, alkohola ietekmi uz vardarbību ģimenē un citām jomām, kur Latvija izceļas ar „melno” statistiku. Tiks pētīta arī atkarība jauniešu vidū, ārstēšanas iespējas, līdzatkarības problēma u.c.

 

„Mēs patiesībā tikai nedaudz nojaušam par alkoholisma problēmas nopietnību Latvijā. Protams, mēs pārdzīvojam par kāda dzērājšofera notriektu bērnu vai šausmināmies par iedzeršanas laikā pastrādātu sadzīviska rakstura slepkavību, bet patiesībā mēs neapzināmies alkoholisma problēmas patiesos apmērus mūsu valstī. Dažkārt izvēlamies neredzēt vai noklusēt, tāpēc šajā projektā vēlamies izgaismot šīs problēmas,” tā Latvijas Radio Ziņu dienesta galvenais redaktors Kārlis Dagilis.

 

Par pētniecisko raidījumu „Atvērtie faili”

 

Pētnieciskais raidījums „Atvērtie faili” Latvijas Radio 1 ēterā dzirdams katru ceturtdienu plkst. 12.30. No politikas līdz biznesam, par sociālo dzīvi un krimināldrāmām – pētnieciskais raidījums “Atvērtie faili” iedziļinās mūsu laika svarīgākajos notikumos. Katrs raidījums ir dokumentāls audiostāsts par procesiem un cilvēkiem, kas veido mūsu sabiedrisko dzīvi.

Pētniecisko raidījumu „Atvērtie faili” iespējams klausīties arī populārākajās podkāstu straumēšanas vietnēs. Tāpat podkāstu formā pieejami arī Latvijas Radio ziņu raidījumi plkst. 12.00 un 18.00, tādējādi piedāvājot klausītājiem aktuālo ziņu saturu pēc pieprasījuma.

Latvijas Radio podkāstu straumēšanas vietnēs piedāvā vairāk nekā 100 dažādu raidījumu, kas pielāgoti raidierakstu formātam. Tāpat pieejami vairāki oriģinālpodkāsti, kas primāri veidoti digitālajai audio videi. Ik mēnesi Latvijas Radio paplašina piedāvātā satura apjomu podkāstu straumēšanas vietnēs.

 

 

Papildu informācijai:

Liene Pālēna

Latvijas Radio

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 26104145

E-pasts: liene.palena@latvijasradio.lv