Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Šonedēļ sāksies labdarības maratons “Dod pieci!”

Jau piektdien, 17. decembrī, plkst. 12.00 tiks atklāts sabiedrisko mediju labdarības maratons „Dod pieci!”, kas šogad aktualizē tematu par vides pieejamību un aicina ziedot to cilvēku atbalstam, kas saskārušies ar redzes, dzirdes vai kustību traucējumiem. Vecrīgā, Doma laukumā, izbūvētajā stikla studijā uz 154 stundām tiks ieslēgti Latvijas Radio 5 - Pieci.lv dīdžeji – Magnuss Eriņš, Linda Samsonova un Elīna Baltskara, lai sešarpus diennakšu garumā tiešraidē atskaņotu tikai par ziedojumiem izvēlētas dziesmas. Savukārt “Dod pieci!” aizsācējs, DJ Toms Grēvinš kļūs par “skrienošo dīdžeju”, labdarība maratona laikā noskrienot piecus reālus, 42 km garus maratonus, lai piesaistītu papildu ziedojumus cilvēkiem ar redzes, dzirdes vai kustību traucējumiem. Labdarības maratons noslēgsies 23. decembra vakarā. “Dod pieci!” maratona tiešraidei varēs sekot līdzi sabiedriskajos medijos – Latvijas Radio, Latvijas Televīzijā un sabiedrisko mediju portālā LSM.lv, kā arī projekta mājaslapā dodpieci.lv.

Labdarības maratonu „Dod pieci!” 17. decembrī atklās Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta. “Dod pieci!” atklāšanas tiešraidei no plkst. 12.00 – 12.30 varēs sekot līdzi arī Latvijas Televīzijas 1. kanālā. Maratona dienās LTV1 būs skatāmas nakts tiešraides, savukārt LTV7 no plkst. 7.00 līdz 9.00 gaidāmas rīta tiešraides no stikla studijas. Katru dienu stikla studijā viesosies dažādi eksperti, sabiedrībā zināmi cilvēki un populāri mūziķi. Kopumā “Dod pieci!” maratona laikā stikla studijā viesosies vairāk nekā 80 grupas un mūziķi, tostarp šī gada labdarības maratona himnas autori Kreisais Krasts, Carnival Youth, Ralfs Eilands, Very Cool People, Būū, Samanta Tīna, Musiqq, Astro’nout, MARTA, Aminata, Citi Zēni, Evija Vēbere, Rīgas Modes, Tautumeitas, Marta Ritova & Ozols, The Sound Poets, rolands če, Olga Rajecka, Singapūras Satīns, Pirmais kurss, Arstarulsmirus, Andrejs Osokins, DaGamba, Katrīna Gupalo, Linda Leen un daudzi citi iemīļoti mākslinieki. Tāpat stikla studijā ciemosies vairāki desmiti viesu, daloties pieredzē par risinājumiem vides pieejamības uzlabošanā un cilvēcīgākas sabiedrības veidošanā.

 

Grēviņš “Dod pieci!” vēsti nesīs uz dažādām Latvijas pilsētām

Līdz ar labdarības maratona “Dod pieci!” startu arī DJ Toms Grēviņš uzsāks savu skriešanas maratonu startu. Visus iepriekšējos labdarības maratonus Toms pavadīja stikla studijā, tomēr šogad atradīsies “brīvībā” un kļūs par skrienošo DJ, kurš nes “Dod pieci!” vēsti uz Latvijas reģioniem, piecas dienas skrienot reālus maratonus (42 km), tādējādi ar kustību palīdzot tiem, kam kustība Latvijā ir ierobežota. Toma pirmais maratons, pateicoties sadarbībai ar uzņēmumu “Bonava Latvija”, sāksies 17. decembrī plkst. 13.00 Rīgā, atbalstot cilvēkus ar funkcionāliem traucējumiem. 18. decembrī Toms savus 42 km noskries Ventspilī uzņēmuma “Circle K” vārdā, 19. decembrī - Liepājā, pateicoties Izraēlas vēstniecības ziedojumam, 21. decembrī Cēsīs, par ko paldies jāsaka uzņēmuma “Printful” ziedojumam, savukārt „Dod pieci!” noslēguma dienā, 23. decembrī, Toms 42 kilometrus atkal skries Rīgā, pārtikas mazumtirdzniecības uzņēmuma Rimi vārdā. Katrs no šiem uzņēmumiem atvēlējis vismaz 10 tūkstošus eiro cilvēku ar redzes, dzirdes vai kustību traucējumiem atbalstam, kas tiks pieskaitīti labdarības maratona “Dod pieci!” kopējam ziedojumu čekam maratona izskaņā, 23. decembra tiešraidē uzreiz pēc LTV “Panorāmas” no plkst. 20.50 līdz 22.10. Pirms uzzināsim, cik kopā būsim saziedojuši šī gada labdarības maratonā, noslēgumā gaidāms muzikāls sveiciens no grupas “Prāta Vētra”.

 

„Dod pieci!” ziedošanas iespējas

 

Ikviens var ziedot līdzekļus „Dod pieci!” apmaiņā pret mīļākās dziesmas atskaņošanu Latvijas Radio 5 – Pieci.lv ēterā. Labdarības maratona laikā no 17. līdz 23.decembrim radio skanēs tikai par ziedojumiem izvēlētās dziesmas. Ziedojumus, sākot no 5 eiro, var veikt mājaslapā www.dodpieci.lv.

Sabiedrisko mediju labdarības maratona „Dod pieci!” ietvaros sākušās arī labdarības izsoles, kurās tiek piedāvātas unikālas lietas, kas pieder Latvijā un pasaulē zināmiem cilvēkiem, kā arī dažādi piedzīvojumi un notikumi. Sekot līdzi aktuālajām labdarības izsolēm var izsole.dodpieci.lv.

Tāpat skaidras un bezskaidras naudas ziedojumi tiek pieņemti arī „Circle K” degvielas uzpildes stacijās visā Latvijā. Jau otro reizi labdarības maratona vēsturē tiek nodrošināta ziedošanas iespēja klātienē arī ārpus galvaspilsētas. Tāpat labdarības maratona norises laikā no 17. līdz 22. decembra vakaram no katra miles degvielas litra, ko iegādāsies privātpersonas, „Circle K”  ziedos 1 centu „Dod pieci!”. Līdz ar „Dod pieci!” maratona startu visās „Circle K” degvielas uzpildes stacijās Latvijā varēs iegādāties „Dod pieci!” labo nodomu krūzi. No katra pārdotā dzēriena īpašajā krūzē 10 centus ziedos uzņēmums, bet vēl 10 centus – dzēriena pircējs.

No 17. līdz 23. decembrim skaidras un bezskaidras naudas ziedojumus būs iespējams veikt arī labdarības maratona stikla studijā Vecrīgā, Doma laukumā. Ziedojot klātienē, maratona organizatori lūdz ievērot drošības ierobežojumus un 2 metru distanci. Pie “Dod pieci!” stikla studijas ziedojumu lodziņa labdarības maratona norises laikā varēs sastapt brīvprātīgos palīgus no Ziedot.lv un “Apeirons”. Savukārt Latvijas Universitātes Rīgas medicīnas koledžas jaunieši pēc vajadzības sniegs atbalstu ārpus stikla studijas.

 

Šogad sabiedriskie mediji iestājas par #VidiVisiem

 

Jau ziņots, ka sabiedrisko mediju labdarības maratons “Dod pieci!” jau astoto gadu notiks īsi pirms Ziemassvētkiem, no 17. līdz 23. decembrim, sešarpus diennaktis jeb 154 stundas raidot no īpašas stikla studijas pilsētvidē, Doma laukumā.

Maratona laikā saziedotie līdzekļi caur projekta partneriem – labdarības organizāciju Ziedot.lv un invalīdu un viņu draugu apvienību „Apeirons” tiks novirzīti līdzcilvēku atbalstam – pandusu un pacēlāju ierīkošanai, cilvēku dzīvesvietas labiekārtošanai, tehnisko palīglīdzekļu iegādei un citām vajadzībām, kas saistītas ar vides pieejamības uzlabošanu ārpus publiskās infrastruktūras.

Labklājības ministrijas publicētie dati liecina, ka Latvijā ar invaliditāti sadzīvo katrs desmitais jeb vairāk nekā 203 tūkstoši cilvēku, tostarp vismaz 36 tūkstošiem ir ierobežotas pārvietošanās spējas, gandrīz 3 tūkstošiem ir dzirdes traucējumi un vairāk nekā 10 tūkstošiem – redzes traucējumi. Speciālisti norāda – patiesais skaits ir vēl lielāks. Piemēram, Latvijas vājdzirdīgo atbalsta asociācija Sadzirdi.lv uzsver, ka dzirdes traucējumi ir vismaz desmitkārt lielākam cilvēku skaitam.

Kā katru gadu – visi ziedojumi 100% apmērā tiek novirzīti labdarības mērķim caur ilggadējo ziedojumu partneri Ziedot.lv. Šogad palīdzības pieteikumu apkopošanā un atbalsta piešķiršanā cilvēkiem ar redzes, dzirdes vai kustību traucējumiem iesaistīsies invalīdu un viņu draugu apvienība “Apeirons” – nevalstiskā organizācija, kas jau gandrīz 25 gadus diendienā iestājas par vides pieejamības jautājumiem.

 

Par labdarības maratonu “Dod pieci!”

Ik gadu labdarības maratons aktualizē kādu sabiedrībā nozīmīgu tēmu un atbalsta tās sabiedrības grupas, kurām tas ir patiesi nepieciešams. Ziedojumi līdz šim ir novirzīti vientuļiem senioriem, bērniem ar īpašam vajadzībām, vēža slimnieku sociālajai rehabilitācijai, atbalsta programmai ģimenēm, kuras vēlas audzināt bērnus no bērnu namiem, jauno vecāku mācību programmas izveidei un veselīgas piesaistes veidošanai,  neārstējami slimu cilvēku aprūpei un speciālās pārtikas iegādei, kā arī vardarbības mazināšanai ģimenēs.

 

Labdarības maratona virsmērķis ir cilvēciskāka vide – katrs “Dod pieci!” stāsts ir par to, kur mums kā sabiedrībai ar sevi vēl jāstrādā.

Labdarības maratons “Dod pieci!” ir daļa no starptautiska projekta “Serious Request”, kurā dažādās Eiropas valstīs radiodīdžeji nedēļu raida no īpašas stikla studijas, pievēršot uzmanību konkrētai labdarības maratona izraudzītai grupai vai sabiedriski nozīmīgai tēmai. Ikviens tiek aicināts ziedot līdzekļus apmaiņā pret mīļāko dziesmu radio ēterā. Latvijā šo tradīciju iedzīvināja Latvijas Radio 5 – Pieci.lv radošā komanda. Pieci.lv ir Latvijas Radio jauniešu satura multimediāla platforma, viens no ietekmīgākajiem zīmoliem jauniešu auditorijas vidū.

„Dod pieci!” organizē Latvijas Radio sadarbībā ar Latvijas Televīziju un sabiedrisko mediju portālu LSM.lv. Projekta partneri ir labdarības organizācija Ziedot.lv un invalīdu un viņu draugu apvienība “Apeirons”. Labdarības maratona norises partneri ir Luminor banka un “Circle K”, komunikācijas kampaņu veido reklāmas aģentūra NORD DDB Riga.

Labdarības maratona „Dod pieci!” projekta lapas www.dodpieci.lv izveidi nodrošina digitālā satura mārketinga aģentūra “New Black”, informatīvi atbalsta “Visual Media”, “Clear Channel” un “Dscreens”. Stikla studijas baneru druku nodrošina digitālās drukas uzņēmums Magnum NT. Ziedot.lv labdarības izsoļu partneris ir “Pērkam Kopā”. Par studijas gaismu uzbūvi un aprīkojumu, tostarp vides pieejamību cilvēkiem ar kustību traucējumiem, rūpējas kompānija NA. Epidemioloģisko prasību nodrošināšanai Centrālā Laboratorija nodrošina stikla studijas dīdžeju testēšanu un Covid-19 antigēnu testus visiem labdarības maratona „Dod pieci!” darbiniekiem un stikla studijas viesiem. Dažāda veida atbalstu snieguši vēl vairāk nekā 20 uzņēmumu. 

 

 

Papildu informācija:

Liene Pālēna

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Radio

Tālr.: +371 26104145

Doma laukums 8, Rīga, LV-1505

www.latvijasradio.lv