Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latgaliešu literātes Ilzes Spergas stāstu krājuma “Dzeiveiba” radio lasījumi

Pirmatskaņojumu Latvijas Radio „Radioteātrī” piedzīvos latgaliešu literātes Ilzes Spergas debijas stāstu krājums „Dzeiveiba”, kas ik vakaru no 7. līdz 11. decembrim plkst. 22.05 izskanēs Latvijas Radio 1 ēterā.

Latgaliešu literātes Ilzes Spergas debijas stāstu krājums “Dzeiveiba” savulaik saņēma Latgaliešu kultūras gada balvu “Boņuks” par labāko sniegumu literatūrā 2014. gadā. Tāpat Ilze Sperga par “Dzeiveiba” tika nominēta Latvijas Literatūras gada balvai “LaLiGaBa” kategorijā “Gada debija”. Stāstu krājuma redaktore Anna Rancāne par to savulaik teikusi: “Ilzes Spergas stāstos dzīvo mazie ļaudis. Tie, par kuriem jau Svētajos Rakstos sacīts, ka tieši viņiem Dievs atklājis debesu valstības noslēpumus. Un bēda esot tiem, kuri nodarīs pāri kaut vienam no tiem mazajiem. Brīžiem lasot uznāk smagums no tik skaudra dzīves materiāla, bet grāmatas nosaukums ir “Dzeiveiba”, un tas liecina, ka viss beigu beigās tomēr pavērsīsies uz gaišo pusi. Šie ir stiprās Latgales stiprie stāsti.”

No kopumā stāstu krājumā publicētajiem deviņiem literārajiem darbiem, radio lasījumu variantā pārtapuši pieci. Radio lasījumu mākslinieciskais vadītājs – režisors ir mūziķis un aktieris Kristaps Rasims, bet stāstus ierunājusi Latvijas Nacionālā teātra aktrise Inga Misāne. Tāpat līdztekus Ingas Misānes balsij stāstos skanēs arī citu lielāku un mazāku ierunātāju balsis. Visu papildinās arī ieraksta mākslinieciskā vadītāja un režisora Kristapa Rasima radītā mūzika.

Stāstu krājuma “Dzeiveiba” radio versija top ar Valsts Kultūrkapitāla fonda programmas “KultūrELPA” un Latvijas Radio atbalstu. Projektu īsteno biedrība “LgSC”, sadarbojoties ar Latvijas Radio Latgales studiju un „Radioteātri”.

Publicitātes foto: https://failiem.lv/u/a9kuetp4x

Foto: Amanda Anusāne, biedrība “LgSC”

 

 

Papildu informācijai:

Liene Pālēna

Latvijas Radio

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 26104145

E-pasts: liene.palena@latvijasradio.lv