Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

“Dod pieci!” stikla studijā ieslēgtajiem dīdžejiem pievienosies “skrienošais DJ”

Pirmo reizi “Dod pieci!” vēsturē labdarības maratonu 154 stundu garumā vadīs četri dīdžeji. No 17.-23. decembrim īpašajā stikla studijā uz sešarpus diennaktīm tiks ieslēgts Magnuss Eriņš, Elīna Baltskara un “Dod pieci!” debitante Linda Samsonova. Savukārt labdarības maratona aizsācējs, DJ Toms Grēviņš šogad pieņēmis izaicinājumu kļūt par “skrienošo dīdžeju”, sešas dienas pieveicot reālu maratonu – 42 km distanci kādā no Latvijas pilsētām, lai piesaistītu papildu ziedojumus cilvēkiem ar redzes, dzirdes vai kustību traucējumiem. Kā katru gadu – labdarības maratona rīkotāji aicinās sabiedrību apmainīt 5 eiro ziedojumu pret savu mīļāko dziesmu Pieci.lv ēterā. Savukārt Grēviņa labdarības skrējienu varēs iegūt uzņēmumi vai organizācijas, kuras gatavas līdzcilvēku atbalstam novirzīt 10 tūkstošus eiro.

 

Stikla studijas dīdžejiem pievienosies Linda Samsonova

 

Pieci.lv rīta šova vadītājs Magnuss Eriņš bijis “Dod pieci!” dīdžejs jau kopš labdarības maratona pirmsākumiem. “Rīta radio” producentei Elīnai Baltskarai šis būs otrais maratons stikla studijā. Savukārt jaunpienācēja statusā šogad būs Linda Samsonova– Pieci.lv ētera producente un raidījuma „Naktslokāls” vadītāja. Labdarības maratona „Dod pieci!” komandas sastāvā Linda ir bijusi kopš paša pirmā maratona, darbodamās gan kā producente, gan atbildīgā par mūziku, bet šobrīd Linda ir gatava pieņemt izaicinājumu un pati pavadīt nepilnas septiņas diennaktis stikla studijā. „Man ir svarīgi piedalīties „Dod pieci!”, jo redzu, kā ik gadu izvēlētie temati maina gan sabiedrības, gan manis pašas izpratni par problēmām, kuras  ikdienas steigā dažkārt nemaz nepamanu. Katrs cilvēks bez izņēmumiem ir pelnījis, lai viņa dzīve būtu piepildīta un dažādu iespēju pilna,” pārliecināta Linda Samsonova, atzīstot, ka „Dod pieci!” maratona sākumu gaida ar lielu satraukumu. „Esmu ļoti emocionāla un viegli aizkustināma, tādēļ ceru, ka laiks stikla studijā nepaies tikai raudot, iekāpjot šī gada tēmas skarto cilvēku kurpēs.”

 

Ar kustību par pieejamu vidi visiem!

 

Šī gada labdarības maratons “Dod pieci!” izceļ vides pieejamības problēmas cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, aicinot sabiedrību ieraudzīt to cilvēku ikdienu, kas saskārušies ar redzes, dzirdes vai kustību traucējumiem. Šajā gadā sabiedriskie mediji uzsver ikvienas personas tiesības uz iespējami patstāvīgu dzīvi. Diemžēl vairāk nekā 200 000 cilvēku nepieejama vide ir šķērslis pilnvērtīgai dzīvei. Tādēļ labdarības maratona “Dod pieci!” aizsācējs Latvijā DJ Toms Grēviņš, kurš līdz šim visus maratonus pavadījis stikla studijā, šogad piedalīsies ar pavisam cita veida maratonu. Šogad Toms Grēviņš atradīsies “brīvībā” un kļūs par skrienošo DJ, kurš nes “Dod pieci!” vēsti uz Latvijas reģioniem, katru dienu visu labdarības maratona laiku skrienot reālu maratonu (42 km), tādējādi ar kustību palīdzot tiem, kam kustība Latvijā ir ierobežota. “Viena liela daļa cilvēku ir izstumti no sabiedrības, liedzot tiem pamattiesības uz brīvu, iespējami patstāvīgu un jēgpilnu dzīvi. Uz svaigu gaisu, kustību un socializēšanos. Mums kā sabiedrībai ir jānobriest lūzuma punktam – tā turpināt nevar. Tādēļ arī es vēlos izkāpt no savas komforta zonas un caur to piesaistīt sabiedrības uzmanību. Mēs kopā varam izdarīt daudz vairāk to cilvēku labā, kas ikdienā nepieejamas vides dēļ pat nevar izkļūt no mājām,” tā Toms Grēviņš.

 

Grēviņš atzīst, ka šī gada izaicinājums – maratona distances noskriešana apmaiņā pret 10 tūkstošu eiro ziedojumu – ir dulla lieta. “Redzēs, kas no tā sanāks – es ļoti ceru, ka Latvijā ir tādi uzņēmumi un organizācijas, kuru sociālās atbildības politika ir iekļaujoša un rūpes par pieejamu vidi visiem var konvertēties šādā ziedojumā. Esmu apņēmības pilns noskriet 6 maratonus pēc kārtas un 23. decembrī ierasties Doma laukumā ar 60 tūkstošu eiro lielu čeku!”.

 

Kā katru gadu – visi ziedojumi 100% apmērā tiek novirzīti labdarības mērķim caur ilggadējo ziedojumu partneri Ziedot.lv. Šogad palīdzības pieteikumu apkopošanā un atbalsta piešķiršanā cilvēkiem ar redzes, dzirdes vai kustību traucējumiem iesaistīsies invalīdu un viņu draugu apvienība “Apeirons” – nevalstiskā organizācija, kas jau gandrīz 25 gadus diendienā iestājas par vides pieejamības jautājumiem.

 

Šogad sabiedriskie mediji iestājas par #VidiVisiem

 

Jau ziņots, ka sabiedrisko mediju labdarības maratons “Dod pieci!” jau astoto gadu notiks īsi pirms Ziemassvētkiem, no 17. līdz 23. decembrim, sešarpus diennaktis jeb 154 stundas raidot no īpašas stikla studijas pilsētvidē, Doma laukumā.

Maratona laikā saziedotie līdzekļi caur projekta partneriem – labdarības organizāciju Ziedot.lv un invalīdu un viņu draugu apvienību „Apeirons” tiks novirzīti līdzcilvēku atbalstam – pandusu un pacēlāju ierīkošanai, cilvēku dzīvesvietas labiekārtošanai, tehnisko palīglīdzekļu iegādei un citām vajadzībām, kas saistītas ar vides pieejamības uzlabošanu ārpus publiskās infrastruktūras.

Labklājības ministrijas publicētie dati liecina, ka Latvijā ar invaliditāti sadzīvo katrs desmitais jeb vairāk nekā 203 tūkstoši cilvēku, tostarp vismaz 36 tūkstošiem ir ierobežotas pārvietošanās spējas, gandrīz 3 tūkstošiem ir dzirdes traucējumi un vairāk nekā 10 tūkstošiem – redzes traucējumi. Speciālisti norāda – patiesais skaits ir vēl lielāks. Piemēram, Latvijas vājdzirdīgo atbalsta asociācija Sadzirdi.lv uzsver, ka dzirdes traucējumi ir vismaz desmitkārt lielākam cilvēku skaitam.

 

Par labdarības maratonu “Dod pieci!”

 

Ik gadu labdarības maratons aktualizē kādu sabiedrībā nozīmīgu tēmu un atbalsta tās sabiedrības grupas, kurām tas ir patiesi nepieciešams. Ziedojumi līdz šim ir novirzīti vientuļiem senioriem, bērniem ar īpašam vajadzībām, vēža slimnieku sociālajai rehabilitācijai, atbalsta programmai ģimenēm, kuras vēlas audzināt bērnus no bērnu namiem, jauno vecāku mācību programmas izveidei un veselīgas piesaistes veidošanai,  neārstējami slimu cilvēku aprūpei un speciālās pārtikas iegādei, kā arī vardarbības mazināšanai ģimenēs.

 

Labdarības maratona virsmērķis ir cilvēciskāka vide – katrs “Dod pieci!” stāsts ir par to, kur mums kā sabiedrībai ar sevi vēl jāstrādā.

 

Labdarības maratons “Dod pieci!” ir daļa no starptautiska projekta “Serious Request”, kurā dažādās Eiropas valstīs radiodīdžeji nedēļu raida no īpašas stikla studijas, pievēršot uzmanību konkrētai labdarības maratona izraudzītai grupai vai sabiedriski nozīmīgai tēmai. Ikviens tiek aicināts ziedot līdzekļus apmaiņā pret mīļāko dziesmu radio ēterā. Latvijā šo tradīciju iedzīvināja Latvijas Radio 5 – Pieci.lv radošā komanda. Pieci.lv ir Latvijas Radio jauniešu satura multimediāla platforma, viens no ietekmīgākajiem zīmoliem jauniešu auditorijas vidū.

 

"Dod pieci!” organizē Latvijas Radio sadarbībā ar Latvijas Televīziju un sabiedrisko mediju portālu LSM.lv. Projekta partneri ir labdarības organizācija Ziedot.lv un invalīdu un viņu draugu apvienība “Apeirons”. Labdarības maratona norises partneri ir “Luminor” un “Circle K”, komunikācijas kampaņu veido reklāmas aģentūra NORD DDB Riga.

 

Papildu informācija:

Liene Pālēna

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Radio

Tālr.: +371 26104145

Doma laukums 8, Rīga, LV-1505

www.latvijasradio.lv