Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio kuģī festivālā LAMPA

Latvijas Radio sarunu festivālā LAMPA uz īpaša pirātu kuģa Cēsu pils parka dīķī piedāvās astoņas drosmīgas sarunas par paliatīvo aprūpi Latvijā, drosmīgu žurnālistiku, mūzikas kritiku, seksuālo vardarbību, radio nākotni, zaļo huligānismu, zinātni, tehnoloģijām un brīvību. Uz centrālās DOTS skatuves raidījuma “Krustpunktā” komanda vērtēs nule spēka stājušos trauksmes celšanas likumu, bet mazākie festivāla apmeklētāji miniLAMPAS ietvaros varēs piedalīties Radioteātra performancē.

Visām diskusijām no Latvijas Radio kuģa varēs sekot līdzi arī tiešraidēs sabiedrisko mediju portālā lsm.lv, Latvijas Radio Facebook kontos un radio NABA ēterā.

28. jūnija fokusā: drosmīgi par vardarbību, nāvi, zaļo huligānismu

Plkst. 12:30 sarunu festivālu uz kuģa atklās Latvijas Radio 3 ētera personības Dāvis Eņģelis un Signe Lagzdiņa ar mūzikas kritikas darbnīcu „Objektīva kritika subjektīvai mākslai”. Darbnīcas ietvaros klātesošie ar darbnīcas vadītājiem varēs diskutēt par to, vai mākslu, kas ir dziļi individuāls radošs process, var iemācīties kritizēt konstruktīvi. Darbnīcas vadītāji sniegs tips and tricks un aicinās sarunu biedrus piedalīties praktiskā treniņā drosmīgas mākslas kritikā.

Plkst. 14:00 radio NABA raidījumu vadītāja Sanita Rībena vadīs sarunu par vides aktīvistu radikālākajām  izpausmēm un to sekām „Vai Zaļais huligānisms strādā?”. Sarunā piedalīsies spoža ekspertu plejāde - ilgtspējas pētnieks un aktīvists Elgars Felcis, „Pilsēta cilvēkiem” valdes priekšsēdētājs Maris Jonovs, biedrības „Žaņa Lipkes memoriāls” direktore Lolita Tomsone un dzīvnieku aizstāvis Sandris Ādmanis

Plkst. 15:30 Latvijas Radio pirātu kuģi ieņems Latvijas Radio 1 žurnālisti ar skaudru tēmu „Pienākums neciest klusu. Evija Unāma par drosmi atklāt savu izmisuma zonu, lai mainītu sistēmu”. Aidis Tomsons ar projekta „Izmisuma zonā. Paliatīva aprūpe Latvijā.” vadītāju Eviju Unāmu runās par viņas pieredzi, kura lika celt smagu un gadu desmitiem stagnējošu problēmu sabiedrisko mediju dienas kārtībā. Savukārt Latvijas Radio Ziņu dienesta žurnālists Kristaps Feldmanis ir uzklausījis vairākas Latvijas ģimenes, kuras ir saskārušas ar paliatīvās aprūpes trūkumiem un nejēdzībām, kā arī runājis ar nozares profesionāliem, lai skaidrotu sistēmas trūkumus un iespējas to labot.

Plkst. 17:00 sarunā „Neraustīties no varenajiem” piedalīsies Latvijas Radio ziņu dienesta žurnālisti Edgars Kupčs un Zane Mače, sarunājoties par pētnieciskās žurnālistikas aizkulisēm. Vai darbs izmeklējošajā žurnālistika prasa drosmi? Cik tālu ir gatavi iet žurnālisti, lai celtu gaismā mantrausību, nejēdzības, likumpārkāpumus un apšaubāmas rīcības? Vai draudi biedē žurnālistus, vai tieši otrādi – dod apņēmību rakt dziļāk? Sarunu par drosmi žurnālistikā vadīs bijusī Latvijas Žurnālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja un žurnāliste Ivonna Plaude.

Plkst. 18:30 pirmo sarunu cēlienu noslēgs Latvijas Radio 5 – pieci.lv raidījuma Cita Domnīca komanda ar provocējošu tēmas izklāstu „Seksuālā vardarbība. Drosme runāt”. Raidījuma vadītāja Monika Martinso uzsver, ka „Svarīgi ir runāt par seksuālo vardarbību gan fiziskā, gan emocionālā līmenī. Kas ir seksuāla vardarbība, kur tā sākas? Vai tiešām „nē”, ko saka sieviete ar dziļu dekoltē, patiesībā nozīmē „jā”? Vai nepatīkami skatieni un pieskārieni klubos un citās sabiedriskās vietās ir seksuālā vardarbība? Ap šiem jautājumiem ir ļoti daudz pelēkās zonas un mēs vēlamies, lai tā izplēn.” Sarunā piedalīsies sociālo tīklu eksperte un naktsklubu VIP ballīšu organizētāja Sindija Bokāne, sociālās kustība #MeToo pētniece Paula Pērkone, iepazīšanās treneris vīriešiem Svētais Roberts un aktieris Rihards Lepers. Savukārt ar uzskatāmiem piemēriem sarunu nodrošinās improvizācijas teātris „Džins”.

No plkst. 20:00-24:00 Latvijas Radio pirātu kuģi pārņems drosmīgā radio NABA mūzika.

Savukārt uz DOTS skatuves piektdien plkst. 13:00 Latvijas Radio 1 raidījums „Krustpunktā” meklēs atbildes – “Kā aizsargāt trauksmes cēlājus?”. Likums par trauksmes celšanu ir spēkā nepilnus divus mēnešus. Kā tas darbojas? Par kuriem pārkāpumiem ir jāceļ trauksme un kā trauksmes cēlējam tiek nodrošināta aizsardzība? Sarunai varēs sekot līdzi arī Latvijas Radio 1 ēterā un LMT Straume.

Mazākie festivāla apmeklētāji piektdienas vakarpusē plkst. 17:00 varēs piedalīties Latvijas Radioteāta iestudējuma tapšanā miniLAMPĀ, kur bērni varēs iesaistīties aizraujošas izrādes veidošanā, kā arī piedalīties viktorīnā un pārbaudīt zināšanas par bērnu lugām. Lieliska iespēja visai ģimenei klausīties, lasīt, līdzdarboties un satikties ar bērnu grāmatu autoru Dzintaru Tilaku un leģendāro diktori un Radioteātra vadītāju Māru Eglīti.

29. jūnijā fokusā: tehnoloģijas, nākotnes zīlēšana un drosme atklāt citādo

Plkst. 11:00 sestdienas programmu atklās radio NABA un Latvijas Universitātes rīkotajā diskusija „Tehnoloģiju ķīlnieki”. Jaunu, progresīvu tehnoloģiju ienākšanai sadzīvē ir ne tikai ieguvumi, tas rada arī virkni problēmu. Kur ir robeža starp ieguvumiem un zaudējumiem? Atbildes diskusijā meklēs radio NABA tehnoloģiju šova #DigitālāsBrokastis vadītāji Artis Ozoliņš un Rihards Blese kopā ar Latvijas Universitātes rektoru prof. Indriķi Muižnieku un tehnoloģiju entuziastu un Delfi.lv Nacionālo un biznesa ziņu nodaļas redaktoru Filipu Lastovski.

Plkst. 12:30 uz kuģa klāja kāps komponists un mūziķis Jēkabs Nīmanis, lai uzdotu jautājumu - vai „Mūzikai vajag drosmi vai drosmei mūziku?”. Vai radošuma lidojums notiek ārpus vai pāri drosmes fenomenam? 

Plkst. 14:00 ceļosim laikā ar sarunas „Radio renesanse?! Futūristisks ieskats radio nākotnē” dalībniekiem. Par jauno mediju patērētāju paradumiem mūsdienu informācijas laikmetā ir runāts daudz. Tie paģērē transformāciju arī tradicionālajos medijos, tostarp radio. Vai lineārais Radio ir dzīvotspējīgs? Kādu saturu patērēsim un cik tālu medijam ir jāmainās, lai izpatiktu klausītājam? Atbildes uz šiem jautājumiem meklēs Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne, Latvijas Radio 5 - pieci.lv rīta raisījuma vadītājs Toms Grēviņš, jauno mediju un digitāla marketinga speciālists Artūrs Mednis. Sarunu vadīs radio NABA raidījuma #DigitālāsBrokastis vadītājs un digitālo tehnoloģiju eksperts Artis Ozoliņš.

Plkst. 15:30 Latvijas Radio kuģa kapteiņa loma iejutīsies vēsturnieks un radio NABA raidījumu vadītājs Kārlis Sils ar diskusiju „Brīvība ka pienākums”. Tas būs vēsturiska skatījums par to, kā veidojās Latvijas pilsoniskā drosme brīvības cīņu gadsimta aprites kontekstā.

Savukārt plkst. 17:00 Latvijas Universitātes profesora un radio NABA raidījumu vadītāja Ivara Austera vadībā meklēsim atbildi uz provokatīvu jautājumu „Vai īsts zinātnieks ne_īž?”. Par zinātnieku uzdrīkstēšanos pievērties savādākām, nereti ārpus dienaskārtības esošam tēmām diskutēs LU Farmakoloģijas katedras vadītāja Baiba Jansone, LU Medicīnas fakultātes asociētā profesore Signe Mežinska, RSU Humanitāro zinātņu katedras docents Ivars Neiders un uzņēmuma “Klein Tech” pārstāvis Juris Pūce.

Sestdienas diskusiju programmu plkst. 18:30 noslēgs radio NABA ar iestudētu diskusiju „Ir vai nav?”. Šī būs drāmas paraugstunda ar situācijas analīzi. Trīs mākslinieku stāsti, kas risina dažas mūsdienu mākslas esamības problēmas.  Kas ir 21. gadsimta mākslinieks un kā atmodināt sevī Dieva gēnu? Ko par 21.gadsimta mākslu rakstīs vēsturnieki un ko nespēs klasificēt? Par ko mākslinieki ir gatavi runāt tikai pēc savas nāves un kas paliks pēc mūsdienu mākslinieku nāves? Piedalās: 1 gleznotājs, 1 mūziķis, 1 režisors.

Latvijas Radio ir īpaši padomājis arī par tiem klausītajiem, kuri nedēļas nogalē netiek uz sarunu festivālu LAMPA Cēsu pils parkā - Latvijas Radio pirātu kuģa diskusijas būs tiešraidē skatāmas sabiedrisko mediju portālā lsm.lv un Latvijas Radio Facebook kontos, kā arī dzirdamas radio NABA ēterā.

 

Indra Zomerovska

Latvijas Radio Komunikācijas daļas

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 28808589

E-pasts: indra.zomerovska@latvijasradio.lv