Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Pasaules radio deina šogad veltīta sportam

13.februārī visā pasaulē tiek svinēta Pasaules Radio diena, kas katru gadu tiek veltīta kādai īpašai tēmai. Šī gada tēma ir  „Radio un sports”, un mediji aicināti pievērst uzmanību dažādu tautu tradicionālajiem sporta veidiem, dzimumu līdztiesībai sporta notikumu atspoguļošanā, kā arī to sporta notikumu atspoguļošanai, kas īpaši veltīti miera veicināšanai un dažādu attīstības projektu īstenošanai.

Izceļot sieviešu lomu sportā un sporta žurnālistikā, Latvijas Radio šajā dienā iepazīstina ar vienu no retajām Latvijas sporta žurnālistēm Initu Kresu – Katkovsku. Inita ir sporta korespondente ar 33 gadu darba pieredzi šajā jomā. Pirms kļūšanas par sporta žurnālisti Inita bijusi profesionāla basketboliste un spēlējusi slavenajā TTT sieviešu basketbola komandā kopā ar Uļjanu Semjonovu. Bijusi arī bērnu basketbola trenere un ar lepnumu piemin vienu no savām pirmajām audzēknēm Guntu Baško – Melnbārdi, kas šobrīd kļuvusi par vienu no labākajām Latvijas basketbolistēm. Inita Kresa –Katkovska ir arī grāmatas „Kad es biju laimīga” līdzautore.

Par lielākajiem izaicinājumiem, strādājot sporta žurnālistikā, Inita min biežo braukāšanu un atrašanos prom no mājām, lai atspoguļotu daudzveidīgo un dinamisko sporta vidi. Tomēr lielākie izaicinājumi radījuši ar arī spilgtākās emocijas un atmiņas, tostarp pirmās Olimpiskās spēles Nagano 1998.gadā un Pekinas Olimpiskās spēles, kurās Inita komentēja Latvijas sieviešu basketbola izlases spēles, kurās uz laukuma bija arī viņas audzēkne Gunta Baško – Melnbārde.

Skaidrojot UNESCO Pasaules Radio dienas šī gada tēmas tā ģenerāldirektore Odrija Azulei /Audrey Azoulay/ uzsver, ka cīņa par dzimumu līdztiesību ir būtiska arī šajā jomā. Saskaņā ar UNESCO atbalstīto Global Media monitoringa ziņojumu, tikai 4% no sporta plašsaziņas līdzekļu satura ir veltīti sieviešu sportam un tikai 12% sporta ziņu pārstāv sievietes. UNESCO cenšas uzlabot sieviešu sporta atspoguļojumu, cīnīties pret diskrimināciju dzimumu dēļ, kā arī veicināt vienlīdzīgas iespējas sievietēm, darbojoties sporta jomā plašsaziņas līdzekļos.