Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio 1 piedāvā jaunu, diasporas tematikai veltītu raidījumu „Globālais latvietis. 21. gadsimts”

No piektdienas, 1. februāra, Latvijas Radio 1 ēterā skanēs jauns raidījums „Globālais latvietis. 21. gadsimts”, kura fokusā būs Latvijas diasporas jautājumi un aktuālie notikumi. Raidījumu vadīs pieredzējusī žurnāliste un ētera personība Agnese Drunka, uzturot saikni starp tautiešiem ārvalstīs un Latvijā.

Raidījums Latvijas Radio 1 skanēs katru piektdienu no plkst. 15:05-15:45 ar atkārtojumiem svētdienās plkst. 15:05. Raidījums būs skatāms arī multimediālā formātā vairākās interneta platformās – sabiedrisko mediju portālā lsm.lv, Latvijas Radio 1 tīmekļa vietnē, interneta medijā latviešiem ārpus Latvijas www.latviesi.com un citviet.

„Ārpus Latvijas dzīvo vairāk nekā 370 tūkstoši mūsu tautiešu. Ar šo raidījumu mēs vēlamies sasniegt lielu daļu no tiem, apliecinot, ka dialogs ar tautiešiem visā pasaulē mums kā sabiedriskajam medijam ir ļoti svarīgs. Jaunais raidījums tematiski turpinās iepriekš aizsākto raidījumā “21. gadsimta latvietis”, veidojot multimediālu tiltu starp Latviju un diasporām dažādās pasaules malās, ar globālu tvērumu par emigrācijas un remigrācijas jautājumiem,” stāsta Latvijas Radio valdes locekle programmu attīstības jautājumos Sanita Dika-Bokmeldere.

Savukārt raidījuma producente Santa Lauga uzsver: „21. gadsimta latvieši ir visā pasaulē – vecie trimdinieki, jaunie emigranti vai vienkārši sevis meklētāji - studenti, mākslinieki, pasaules slavu un atzinību guvušie. Mēs vēlamies caur individuāliem stāstiem uzklausīt viņu pieredzēto, pārspriest aktuālo un diasporai noderīgo. Saprast, kas aktuāls tautiešiem Eiropā, Austrālijā, Amerikā, Kanādā un citur pasaulē, lai stiprinātu latvisko identitāti un valodu, atspoguļotu kultūras notikumus, izgaismotu tautiešu bažas Brexit kontekstā u.tml. Teju mums visiem kāds rads, draugs vai paziņa dzīvo ārpus Latvijas robežām, tāpēc svarīgi apzināties, ka globālais latvietis ir visur, un tie esam mēs paši.”

Raidījuma ietvaros tiks skarts plašs tematu loks, sākot no diasporas latviešu sasniegumiem pasaulē, līdz ārpus Latvijas dzīvojošo tautiešu līdzdalībai mūsu tautsaimniecības, valsts pārvaldes un zinātnes attīstībā.

Latvijas Radio 1 auditorija ik nedēļu sasniedz 364 000 klausītāju un, veicot sabiedriskā radio uzdevumus - informēt, izglītot un izklaidēt – rosina viedokļu daudzveidību, aizstāv demokrātiskās vērtības un veicina pārmaiņas sabiedrībā.

 

Indra Zomerovska

Latvijas Radio Komunikācijas daļas

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 28808589

E-pasts: indra.zomerovska@latvijasradio.lv