Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Nedēļas rubrika "Latvijas klusie varoņi"

Šonedēļ, pieminot 25.marta deportācijas, Latvijas Radio Ziņu dienests veido stāstus par deportācijām nolemto Latvijas iedzīvotāju glābējiem - par tiem, kuri brīdināja, slēpa vai kā citādāk palīdzēja izdzīvot.

Martā izdevniecība Laika grāmata laidusi klajā Pētera Bolšaiša, Agneses Lūses un Annas Žīgures grāmatu "Latvijas klusie varoņi". Tajā aprakstītie notikumi galvenokārt risinājušies pagājušā gadsimta 40. gados. Šonedēļ programmā „Labrīt!” plkst.7:50 dzirdēsit piecus stāstus no šīs grāmatas. Visi stāsti pēc izskanēšanas Latvijas Radio 1 ēterā būs lasāmi arī sabiedrisko mediju portālā LSM.lv.

Pirmdien atspoguļosim Annas Žīgures stāstu par Eduardu Alperoviču (Eduards Anderss), kas savā dzimtajā pilsētā pārdzīvojis gan boļševiku varas īstenotās 1941. gada deportācijas, gan nacistu organizēto holokaustu. Šo stāstu jau var noklausīties un izlasīt http://ej.uz/EduardsAlperovics .

Otrdien, 21.martā klausieties Agneses Lūses stāstu par Irmu Ludzenieci - Talsu leprozorija direktori, kura kara laikā glābusi savus pacientus. Trešdien skanēs Pētera Bolšaiša stāsts par Pauli un Mildu Grīnbergiem. Viņi palīdzēja slēpties Lāčplēša Kara ordeņa kavalierim Jānim Ozoliņam, kurš astoņus gadus netālu no Straupes slēpās mežos un cīnījās pret padomju okupantiem.

Ceturtdien izskanēs Annas Žīgures stāsts par Žani Fonzovu, Mērsragā dzimušu zvejnieku un laivinieku, kurš palīdzēja izmisušajiem cilvēkiem, aizbēgt projām no Latvijas, pārcelties uz Gotlandi 1944.gadā, bet piektdien klausieties Agneses Lūses stāstu par kādas romu meitenes glābšanu no Mežaparka koncentrācijas nometnes.

Piektdienas, raidījumā "Īstenības izteiksme" izskanēs vēl viens stāsts par Kārli Guļevski, kurš 1949. gada 25.martā no izsūtīšanas dramatiskos apstākļos izdevās paglābt savu mazmeitu Zani Bērziņu. Šo dzimtas epizodi izdevās vairāk izpētīt Zanes māsai, kura ar to dalījās ar radio.

Pagājušajā gadā par šo tematu jau tapuši vairāki raidījumi "Īstenības izteiksme", kas atrodami sabiedrisko mediju portālā: http://www.lsm.lv/lv/temas/latvijas-klusie-varoni/