26. martā ar īpašu tiešraides koncertu Piano Americano rezidences laiku Latvijas Radio uzsāka pianists Reinis Zariņš – trīskārtējs Lielās mūzikas balvas ieguvējs un 11 starptautisku pianistu konkursu laureāts.

Londonā dzīvojošais mūziķis ir viens no Latvijas ievērojamākajiem talantiem, dziļi pārdomātu interpretāciju meistars, spožs solists un prasmīgs kamermūziķis, konceptuālu starpmākslu projektu autors. 

Koncerta īpašā viešņa - pianiste Elīna Bērtiņa, bet koncertu vada Inga Saksone.

Rezidējošā (rezidences) mākslinieka statuss pasaulē jau sen nozīmē izcilu atspēriena punktu daudzsološajiem māksliniekiem (mūziķiem, komponistiem, gleznotājiem, dzejniekiem, rakstniekiem, tēlniekiem un citiem radošo profesiju pārstāvjiem) – tas ir nenovērtējams atbalsts īpaši jau viņu karjeras sākumā. Savukārt Latvijas Radio vēsturē šī tradīcija pēc Latvijas Radio 3 "Klasika" direktores Gundas Vaivodes iniciatīvas tika aizsākta pagājušajā gadā.

2017. gadā Latvijas Radio rezidences ansamblis bija trio "Art-i-Shock'', kura aktivitātēm visa gada garumā tika veltīta pastiprināta uzmanība. Rezidences laikā ieskaņotais ''Art-i-Shock'' debijas albums šogad tika prēmēts ar Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu "Zelta mikrofons" kā labākais akadēmiskās mūzikas albums.

"Kāpēc šogad Reinis Zariņš? Pirmkārt jau tāpēc, ka viņš ir ļoti labs pianists! Otrkārt, jauno rezidences mākslinieku vēlējāmies mazliet atšķirīgu no pirmā rezidences ansambļa – trio "Art-i-Shock", jo šīs meitenes ir ļoti azartiskas, ekstravertas, aktīvas. Reinis ir pilnīgi citādāks mākslinieks. Ļoti noslēpumains," uzsver Gunda Vaivode.

Viņa arī neslēpj, ka sadarbības sākums ar Zariņu nebūt nav bijis tik vienkāršs: "Reiņa pirmā reakcija uz mūsu aicinājumu nebūt nebija tāda, kādu bijām gaidījuši – nebija plaukstu sišanas un milzīga prieka arī ne, bet bija ļoti liela atbildības sajūta. Tad sapratām, ka atkal esam trāpījuši desmitniekā."

Arī Reiņa Zariņa rezidences laikā Latvijas Radio notiks ierakstu sesija Latvijas Radio studijā, kas rezultēsies ciešripā, savukārt rezidences laiku 29. oktobrī noslēgs īpašs koncerts Latvijas Radio studijā.

"Rezidences laika lielākais ieguvums būs ne jau tikai apjomīgais ierakstu klāsts, kas taps turpmāko mēnešu gaitā, bet tas, ka pašam Reinim beidzot atliks laika veltīt uzmanību sev un mūzikai, kurai citādi viņš nebūtu pievērsies," uzsver "Klasikas" direktore.

Par rezidences laika atklāšanas koncerta tematisko saiti pianists izvēlējies Jaunās pasaules jeb Amerikas komponistu-jubilāru mūziku. Programmā Piano Americano izskan Džordža Gēršvina, Leonarda Bernsteina, Frederika Rževska, Džona Koriljano, Eliota Kārtera, Džona Harbisona un Džoanas Taueres kompozīcijas.

Reiņa Zariņa rezidences laikā Latvijas Radio notiks arī ierakstu sesija Latvijas Radio studijā, kas rezultēsies ciešripā, savukārt rezidences laiku 29. oktobrī noslēgs īpašs koncerts Latvijas Radio studijā.



Atgādināsim, ka 2017. gadā Latvijas Radio rezidences ansamblis bija trio Arti-i-Shock, kura aktivitātēm visa gada garumā tika veltīta pastiprināta uzmanība. Rezidences laikā ieskaņotais Art-i-Shock debijas albums šogad tika prēmēts ar Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu "Zelta mikrofons" kā labākais akadēmiskās mūzikas albums.