13.  novembra vakarā Latvijas Radio I studijā un "Klasikas" tiešraidē rezidences laiku Latvijas Radio svinīgi noslēdza trio Art-i-Shock, kurā apvienojušās trīs atraktīvas mūziķes – čelliste Guna Šnē, pianiste Agnese Egliņa un sitaminstrumentāliste Elīna Endzele.

Vakara noslēgumā tika paziņots arī nākamais Latvijas Radio rezidences mākslinieks - tas būs brīnišķīgais pianists Reinis Zariņš.

"Mūsu koncertā "Pasakas un mūsdienu stāsti" latviešu mūzikā ieskanēsies pasaules literatūra. Tā būs gluži svaiga koncertprogramma, kuras gaitā atvērsim arī mūsu tikpat svaigi tapušo albumu ar latviešu autoru oriģinālmūziku, kas rakstīta speciāli mūsu ansamblim," pirms koncerta atklāja Guna Šnē.

13. novembra koncertā pirmo reizi klausāmies Santas Ratnieces izsmalcināto opusu, kas ar neparastiem kalimbas un zvongo tembriem ļauj izbaudīt dāņu pasaku meistara Hansa Kristiāna Anderesena "Lakstīgalas" zvārguļojošo balsi. Skaņdarba nosaukumu autore patapinājusi no dāņu valodas oriģināla – Nattergalen.

Savukārt Arturs Maskats šim vakaram radījis darbu "Nakts Parīzē", kas tapis, iedvesmojoties no franču dzejnieka un kinoscenārista Žaka Prevēra dzejas un Emīla Zolā romāna "Terēza Rakēna", kura dramatizējumu pirms 20 gadiem Dailes teātrī iestudēja Mihails Gruzdovs.

Literatūras un mūzikas brīnišķīgo mijiedarbi baudām arī Jēkaba Nīmaņa "Valsī" no Jaunā Rīgas teātra izrādes "Stāsts par Kasparu Hauzeru ".

Koncertā izskan arī Kristapa Pētersona opuss "Z.I.E.M.A." (jeb Zigzagging Images and the Elements of the Melancholic Actuality), kurā šūbertiskais Vilhelma Millera varonis vēlreiz izdzīvos savu nenovēršamo likteni mūsdienās, satiekot Viljama Šekspīra, Emīlijas Brontē un Džona Apdaika tēlus. Spilgtākam kontrastam ar senajiem gadsimtiem uz skatuves šajā skaņdarbā meitenēm pievienojies pats autors ar kontrabasu un skreču virtuozs DJ Monsta.

Arī Platons Buravickis savā opusā "Voltāža" risina mūsdienu cilvēka saspringuma jeb voltāžas problēmu, izmantojot rokmūzikas tembrus. Viņaprāt, mēs visi dzīvojam spriedzē, kuru paši radām, un tieši tā arī radusies šī mūzika. Vai tā ir draudīgs brīdinājums? Šajā gadījumā gan viss beidzas laimīgi…

"Kā jau parasti, arī šai programmai vēlamies pievienot kādu muzikālu reminiscenci – tāpēc noslēgumā spēlēsim fragmentu no Pētera Plakida mūzikas kinofilmai "Ābols upē", ko nupat aranžējis Emīls Zilberts," teic Guna.

Koncerts vienlaikus bija arī trio Art-i-Shock debijas albuma ieskandināšana. Disks tapis šovasar Latvijas Radio 1. studijā, tā skaņu režisors ir Sinfonietta Rīga galvenais diriģents un obojists Normunds Šnē, bet izdevējs – Latvijas Mūzikas informācijas centrs un izdevniecība "Skani".

 
 

 

"Šis disks varētu patikt mūsu klausītājiem, kuri nāk uz mūsu koncertiem un regulāri vaicā, kad beidzot būs gatavs albums. Viņi to ir pelnījuši! Katrā ziņā – mūsu klausītājs nav viens no pūļa. Tas ir cilvēks, kurš interesējas par tik savdabīgu mūziku, kādu spēlējam. Īpatnis," teic Elīna.

"Bet – īpatņiem pieder pasaule!" – ir pārliecināta pianiste Agnese Egliņa.

Atgādināsim, ka trio Art-i-Shock šis būs jau otrais tiešraides koncerts Latvijas Radio studijā kā rezidences laika ansamblim - pirmais izskanēja 8. maijā. Lūk, arī koncerta videoieraksts!